Dieta na zdrowe włosy powinna uwzględniać zarówno nasze indywidualne predyspozycje, jak i możliwości poszczególnych składników odżywczych. Zapewnia ona wtedy piękny i naturalny wygląd, przez cały rok.
Od zawsze wiadomo, że sposób odżywiania oraz zbilansowana dieta mają znaczący wpływ na nasze samopoczucie i nasz wygląd. Nieodpowiednia dieta znajduje także swoje odbicie w kondycji naszych włosów.
Jeśli nasze włosy i paznokcie są słabe, rozdwajają się i kruszą lub wypadają, oznacza to, że naszemu organizmowi brakuje witamin i mikroelementów. By włosy odzyskały swój zdrowy wygląd nie wystarczy stosowanie odżywek i innych preparatów zewnętrznych. O włosy trzeba zadbać już od cebulki.
W aptekach można zakupić wiele suplementów diety, które dostarczają naszemu organizmowi mikroelementów, wpływających korzystnie na regenerację włosów. Jednak można obejść się bez stosowania tabletek.
By nasze włosy były mocne i lśniące, potrzebują przede wszystkim żelaza, biotyny, witaminy A, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Zdrowy wygląd zapewniają im także krzem, cynk, magnez i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wszystkich tych składników możemy dostarczyć naszemu organizmowi w codziennej diecie. Znajdziemy je w różnych produktach, które powinna zawierać każda dieta na zdrowe włosy.
Biotyny, czyli witaminy H, dostarczają nam takie produkty jak mleko, żółtka jaj, mąka sojowa, niełuskany ryż, owoce, orzechy, kalafior, drożdże, wątroba i nerki.
Kwas foliowy znajduje się w fasoli, orzechach, soczewicy, pomarańczach, produktach pełnopszennych, wątróbce, burakach, brokułach, brukselce i szpinaku.
Witamina A dostarczana jest wraz z masłem, jajami, mlekiem, wątróbką, serem, pomidorami i marchewką. Natomiast tak ważne dla zdrowego wyglądu włosów żelazo w dużych ilościach znajduje się w wątróbce, czerwonych mięsach, fasoli, krewetkach, płatkach śniadaniowych, chlebie pszennym, brokułach, grochu i szpinaku.
Witamin z grupy B dostarczają drożdże, zboża, warzywa, ziemniaki, podroby (witamina B1), wątroba, ciemnozielone warzywa, mleko i sery (B2), drożdże, banany, chude mięso, drób, warzywa strączkowe ( B6).
Źródłem cynku są ostrygi, chude mięso, drób, ryby, kasze i chleb pełnoziarnisty, krzemu – skrzyp, pokrzywa, poziomki, mleko i jego przetwory, a magnezu – pestki dyni, kakao, koper, natka pietruszki, migdały, soja, kasza gryczana, orzechy, fasola, jabłka, czekolada.
Na wzmocnienie włosów dodatni wpływ mają także cebula i kwaszona kapusta.
Negatywny wpływ na kondycje naszych włosów ma nadmiar produktów zbożowych, cukru, węglowodanów. Dieta na zdrowe włosy powinna zatem uwzględniać bardzo wiele czynników, decydujących o jej skuteczności.