Olejowanie włosów to cały wachlarz pielęgnacyjnych korzyści. Włosy nabierają połysku, skóra głowy zostaje odżywiona, łupież i łuszczenie się skóry zniwelowane, a to wszystko prowadzi w ostateczności do zdrowych i szybko rosnących kosmyków. Aby tego dokonać, nie trzeba drogich kosmetyków pełnych chemii, wystarczy olej do włosów.
Efekty takie możemy uzyskać, poprzez nakładanie na włosy olejków naturalnych. Lekko podgrzany olej, rozprowadzamy na całej długości włosów, począwszy od skóry głowy, a następnie nakładamy na nie ręcznik. Po około pół godzinie zmywamy olejek ciepłą wodą i przy pomocy delikatnego, organicznego szamponu.
Na grube ale niesforne włosy, poleca się stosowanie olejku kokosowego, arganowego lub oliwy z oliwek. Cieńsze włosy, wymagające odżywienia będą wdzięczne za olejek z owocu granatu lub rozmarynu. Z kolei olej jojoba nadaje się do każdego rodzaju włosów. Ale przyjrzyjmy się bliżej.
Kokosowy olej do włosów
Olej kokosowy to jeden z najbardziej dobroczynnych olejów. Bogaty jest w witaminę E i inne składniki odżywcze, a do tego niesamowicie łatwo wchłaniany. W wyniku jego stosowania włosy stają się grubsze, bardziej błyszczące, zdrowsze i silniejsze. Zawiera on także kwas laurynowy i kapronowy, które działają antybakteryjnie, co wspomoże skórę głowy, przeciwdziałając infekcjom, świądowi i łupieżowi. Najlepiej stosować olej koksowy nierafinowany. Więcej o oleju kokosowym przeczytasz pod adresem WWW.
Olej arganowy na włosy
Najdroższy olejek z tej listy, ale pod każdym względem warty swojej ceny. Jest to prawdziwa skarbnica witaminy E i innych antyoksydantów oraz kwasów omega-3 i omega-9. Wykazuje cudowne działanie na suche i zniszczone włosy, wzmacniając je i widocznie pogrubiając. Na rynku istnieją produkty do pielęgnacji włosów z dodatkiem oleju arganowego, jednak najlepsze efekty można osiągnąć stosując go, jako samodzielną odżywkę.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Dokładnie ta sama, którą stosuje się w kuchni do gotowania i sałatek. Wcierana we włosy, intensywnie je nawilży i przyspieszy ich wzrost. Masaż oliwą skóry głowy, sprawi, że będzie ona zdrowsza, wspomoże mikrokrążenie, zwalczy bakterie i ogólnie wpłynie na zdrowie włosów. Oliwa z oliwek może też posłużyć, jako alternatywa dla kremu do golenia.
Olej z nasion granatu
Idealny do stosowania na przerzedzone włosy. Zawiera dużą ilość kwasu punicynowego, który intensywnie odżywia włosy oraz sprawia, że są grubsze i pełne blasku. Jest to również świetna ochrona włosów przed chemią i toksycznym środowiskiem. Sam olej z pestek granatu, jest stosunkowo drogi, ale można bezproblemowo mieszać go z oliwą z oliwek, korzystając równocześnie z zalet obu.
Rozmarynowy olej do włosów
Włosy zniszczone i przerzedzone, zatrzymują w swojej strukturze więcej szkodliwych i toksycznych związków. Olejek rozmarynowy, nadaje się idealnie do ich oczyszczenia. Dodatkowo zawiera duże ilości witaminy B, wapnia i żelaza, które chronią włosy przed wypadaniem i przedwczesnym siwieniem. Olejek rozmarynowy, nie może być stosowany samodzielnie. Należy go najpierw rozcieńczyć w innej bazie, choćby w oliwie z oliwek.
Olej awokado
Olejek z awokado, tak jak i sam owoc, to duża ilość białka, aminokwasów, witamin A, B6, D i E. Białka wzmacniają i odbudowują zniszczoną strukturę włosa i zapobiegają ich uszkodzeniu w przyszłości. Dodatkowo niweluje problem elektryzowania się włosów. Jest to olej o dosyć dużej masie cząsteczkowej, dlatego poleca się stosowanie go na włosach normalnych i gęstych.
Olej jojoba
Olej jojoba to w rzeczywistości płynny wosk, pozyskiwany z krzewów jojoba. Olej ten jest bogaty w witaminy A, E i D. Nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju włosów. Znajduje się też często jako składnik naturalnych szamponów i masek. Najlepsze efekty wykazuje jednak, stosowany bez rozcieńczania. Silnie odbudowuje zniszczone kosmyki, przywraca włosom blask i zdrowy wygląd, oraz wspomaga ich wzrost.