rokitnik

Złoto Syberii, czyli dobroczynny wpływ rokitnika

Natura sama podsuwa nam składniki, o niesamowitym działaniu, wystarczy tylko przyjrzeć się uważnie, co może nam zaoferować. Rokitnik zwany także syberyjskim ananasem, jest tego kwintesencją.

Ostatnio zaczął być coraz bardziej doceniany, a olej z jego owoców staje się nieodzownym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów. Rokitnik bezsprzecznie zasługuje na miano złota Syberii, zdumiewając i zachwycając swoim działaniem.

Lekcja historii…

Sama roślina, jest znana i ceniona w medycynie od tysięcy lat. Należy do rodziny oliwkowatych, krzew osiąga wysokość 4-6 metrów i naturalnie wysteruje w chłodnych obszarach europy (nad Bałtykiem), oraz w Chinach, Nepalu, Indiach i na Syberii. Jagody rokitnika (z których wytwarzany jest olej), bardzo szczelnie pokrywają jego gałązki, stąd roślina ta określana jest w Rosji jako Oblepicha. Często też wyrażenie to znajduje się w nazwach rosyjskich kosmetyków, zawierających ten składnik.

O rokitniku wspominają tybetańskie księgi medyczne, datowane na VIII wiek n.e. Stosowany był zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie na różne dolegliwości. W starożytnej Grecji, był dodawany do karmy dla koni, gdzie nadano mu nazwę Hippophae rhamnoides, co oznacza „błyszczący koń”. Tak, jego niesamowite właściwości szczególnie dla zdrowych włosów, zostały odkryte właśnie dzięki tym pięknym zwierzętom. W Polsce rokitnik jest gatunkiem chronionym.

…i trochę chemii

Rokitnik to roślina, której można pisać i pisać… i zawsze pozostanie coś jeszcze do dodania. Jego leczniczy i pielęgnacyjny wpływ, jest tak różnorodny. Swoje wyjątkowe działanie, rokitnik zawdzięcza nagromadzeniu witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych i antyoksydantów, które doskonale dbają o nasz organizm, jako całość, powstrzymując skutki starzenia, wzmacniając go i zwalczając niebezpieczne dla zdrowia wolne rodniki.

Dla błyszczących włosów

Bardzo dużo publikacji na temat tej rośliny, opowiada o jej cudownych efektach stosowania na skórę, dlatego w tym artykule, odejdziemy od tego tematu, a skupimy się na tym, co rokitnik może zrobić dla naszych włosów. Olej z rokitnika, tworzony zarówno z pulpy owocowej, jak i pestek, to doskonały środek pielęgnujący, odżywiający, a nawet leczniczy, działający na nasze kosmyki jak swoista panacea. Rekordowe zawartości witamin sprawiają, że rokitnik, dogłębnie wzmacnia włosy, działając zarówno na ich uszkodzoną strukturę, jak i wnikają w cebulki, zapewniając im odżywienie i regenerację. Działa także kojąco na chorą i uszkodzoną skórę głowy, dostarczając jej potrzebnych składników odżywczych, lecząc stany zapalne i pomagając w pozbyciu się łupieżu.

To wszystko sprawia, że zmniejszony jest problem wypadania włosów. Dodatkowo, ogólna pomoc, jaką niesie rokitnik, w utrzymaniu odpowiedniej kondycji skóry głowy i włosów sprawia, że włosy są elastyczne, niesamowicie błyszczące i bezproblemowo poddają się modelowaniu. Rokitnik chroni także włosy przed czynnikami atmosferycznymi, które niszczą pasma i sprawiają z nasze włosy są podatne na zniszczenia. Stosując preparaty rokitnikowe do pielęgnacji włosów, chronimy je przed promieniowaniem UV, silnym wiatrem, niekorzystnym działaniem klimatyzacji, czy wody morskiej lub w basenie.

W jakich produktach kosmetycznych można go spotkać

Producenci kosmetyków coraz częściej czerpią ta niesamowitą moc przyrody i dodają rokitnik, jako główny składnik swoich linii kosmetycznych. Preparaty takie można znaleźć głownie wśród coraz bardziej znanych rosyjskich kosmetyków naturalnych, takich jak Natura Siberica i Planeta Organica. Możemy także zakupić organiczny olejek z rokitnika i dodać go do naszych ulubionych kosmetyków. Najważniejsze jednak jest to, by pamiętać, że roślina ta, da nam dużo więcej pozytywnych działań i nie zafunduje nam skutków ubocznych, tak jak to często zdarza się w wyniku stosowania kosmetyków drogeryjnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *